Brambor Lilek brambor, též brambor obecný či brambor hlíznatý (Solanum tuberosum), v běžné řeči jen brambor nebo také brambora, ale nejčastěji v množném čísle brambory, je víceletá hlíznatá rostlina z čeledi lilkovité, pěstovaná jako jednoletá plodina....
Chmel Chmel otáčivý (Humulus lupulus) je vytrvalá dvoudomá pravotočivá liána z čeledi konopovitých. Latinský název vznikl jako zdrobnělina z latinských slov humus = zem (bez opory se plazí po zemi) a lupus = vlk (škodí rostlinám). Český chmel...
Jahoda Jahoda je souplodí nažek na šťavnatém zdužnatělém květním lůžku, rostoucí na jahodníku (Fragaria). Toto souplodí nažek vytváří nepravý plod. Jahoda patří mezi drobné ovoce. Zahradní jahody, které jsou v současnosti konzumovány, vznikly...
Košťálová zelenina Košťálová zelenina je zelenina se ztlustlou lodyhou, tj. s košťálem. Jsou to rostliny rodu brukev (Brassica) z čeledi brukvovité (Brassicaceae). Mezi košťálové zeleniny, které patří do druhu brukev zelná (Brassica oleracea), se řadí...
Kukuřice Kukuřice setá (Zea mays L.) je druh jednoděložné rostliny z čeledi lipnicovitých (Poaceae). Český název kukuřice patří mezi novotvary vytvořené v 19. století Janem Svatoplukem Preslem. V rozvinutých zemích se kukuřice pěstuje převážně jako krmivo...
Lučina Louka (botanicky, geologicky, knižně či nářečně též niva či lučina) je zemědělská kultura tvořená společenstvím různých druhů trav, jetelovin a bylin. Louka je buď vytvořena uměle, nebo vzniká přirozeně. Příkladem přirozených luk jsou stepi,...
Luštěniny (sója, hrách,...) Bobovité (Fabaceae), někdy motýlokvěté (Papilionaceae) či vikvovité (Viciaceae), je čeleď dvouděložných rostlin z řádu bobotvaré (Fabales). Název čeledi se odvozuje buď podle rodů bob a vikev, nebo v případě...
Mrkev Mrkev obecná (Daucus carota) je rostlina z čeledi miříkovitých, pěstovaná jako kořenová zelenina. Blízkým příbuzným mrkve je pastinák. Mrkev obecná setá (Daucus carota subsp. sativus) od původní plané mrkve se liší zejména mohutností kořene. Barva...
Obilniny Obilniny jsou rostliny využívané, šlechtěné a pěstované pro svá semena – zrna (obiloviny, zvaná též obilky nebo cereálie), která slouží především k lidské výživě – ať už celé (rýže) nebo rozemletá na mouku. Zrna se také zkrmují a celé...
Okurka Okurka setá (Cucumis sativus) je rostlina z čeledi tykvovité. Pochází z vlhkých a teplých krajů Indie a Číny. Její tmavě zelený plod je nazýván okurka, mezi základní druhy patří okurka polní a okurka salátová. Okurky polní jsou s oblibou...
Ovocnářství Ovocnářství je obor zahradnictví zabývající se studiem a pěstováním rostlin, jejichž plody se nazývají ovoce. Ovoce bývá použito nejčastěji jako potravina, ale může být použito také jako dekorace, někdy i jako přírodní léčivo. Podle záznamů...
Rajče Rajče jedlé, též lilek rajče (Solanum lycopersicum L., 1753) je trvalka bylinného charakteru pěstované jako jednoletka. Patří do čeledi lilkovitých. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Vytrvalá zelenina bylinného charakteru pěstovaná jako...
Řepa / Bulevnina Bulva je ztlustlý kořen přecházející v ztlustlou dolní část stonku. Tím se liší od kořenové hlízy, která je jen ztlustlým kořenem. Zelenina, která se pěstuje pro bulvu, se nazývá bulevnina. Mezi bulevniny patří například celer,...
Řepka Brukev řepka (Brassica napus) je jednoletá nebo dvouletá plodina pěstovaná pro olejnatá semena, využívaná zejména k výrobě oleje. Často se rozlišují dva poddruhy: brukev řepka olejka neboli řepka olejka (Brassica napus subsp. napus) a brukev...
Salát Locika setá, neboli locika salátová (Lactuca sativa L.) je listová zelenina původem snad z Asie. Do střední Evropy se dostala ve středověku ze Středozemí. Vyskytuje se pouze v kultuře a je známo mnoho variet, či kultivarů různých tvarů a...
Slunečnice Slunečnice (Helianthus L., 1753) je rod vysokých bylin z čeledi hvězdnicovitých. Celý rod obsahuje přibližně 55 až 67 druhů, dva z nich, slunečnice roční a slunečnice topinambur, se pěstují po celém světě. Velké úbory se žlutými...
Tykev Tykev je rod z čeledi tykvovité (Cucurbitaceae). Druhy a variety tykví, jako např. dýně, cuketa nebo patizon, se pěstují pro své plody jako zelenina. Dýně je lidový název nejčastěji pro tykev obecnou (nazývanou také tykev turek nebo dýně...
Vinařství Vinařství je zemědělské odvětví zabývající se pěstováním a zkoumáním révy vinné. Mezi povinnosti vinaře patří zúrodňování vinice, zavlažování, monitorování a odstraňování škůdců, sledování růstu rostlin, rozhodnutí kdy sklízet úrodu a řez vinné...
Antonín Pospíšil
Tel.: +420 736 101 978
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.akra-pospisil.cz
IČ: 25560824
DIČ: CZ25560824
AKRA-Pospíšil ©